Η Αρχαία Ασίνη βρίσκεται δίπλα στην Ασίνη, μόνο 8 χλμ.απο το Ναύπλιο και 1 χλμ. πριν το Τολό. Η Αρχαία Ακρόπολη της Ασίνης υψώνεται στην κορυφή του απόκρημνου λόφου στην άκρη της θάλασσας, όπου υπάρχουν τα τείχη και τα ερείπια της Ακρόπολης. Ο βράχος αυτός ονομάστηκε Καστράκι - Παλαιόκαστρο και βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία της Πλάκας και την Ψιλή Άμμο του Τολού.
<<Πώς κατάφεραν οι Αρχαίοι Ασιναίοι να χτίσουν αυτά τα τεράστια τείχη;>> Ετσι θα σας ταξιδέψει η Αρχαία Ασίνη και θα σας αναζωογονήσει την ψυχή και το σώμα απολαμβάνοντας την μαγευτική θέα του Καστρακιού!
Πολύ παλιά οι Ασιναίοι με τον πανίσχυρο βασιλιά της Ασίνης, έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Το 1.104 π.χ. η Αρχαία Ασίνη κατακτήθηκε απο τους Δωριείς και μαζί με τους ντόπιους Ασιναίους δημιούργησαν ενα ισχυρό και πλούσιο βασίλειο. Επίσης, η Αρχαία Ασίνη κατα τα μυκηναικά χρόνια, αποτελούσε το Λιμάνι των Μυκηνών, όπου γίνονταν οι αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων, όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα του, οτι απο την Αρχαία Ασίνη είχε σταλεί στρατός στην Τροία για τον Τρωικό Πόλεμο!
Το βασίλειο της Αρχαίας Ασίνης καταστράφηκε απο τους Αργείους το 740 π.χ. κατα τον Ά Μεσσηνιακό Πόλεμο, παρά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων που τελικά την εγκατέλειψαν. Το μόνο που σεβάστηκαν οι Αργείοι ήταν ο Ναός του Πυθαέως Απολλωνος, όπου εκεί έθαψαν το πρωτοπαλίκαρό τους Λυσίστρατο.
Έτσι οι Ασιναίοι, απελπισμένοι απο την ολοκληρωτική καταστροφή ,φόρτωσαν τα γυναικόπαιδά τους στα κρυμμένα καράβια τους και αποχαιρέτισαν για πάντα τον τόπο τους!
Εγκαταστάθηκαν στην Μεσσηνία, όπου έχτισαν νέα ομώνυμη πόλη. Ο ιστορικός Παυσανίας βρήκε την Αρχαία Ασίνη τελείως ερειπωμένη, με μοναδικό σημάδι τα ερείπια του παλατιού που σώζονται μέχρι σήμερα. Ακόμη ,ο ποιητής νομπελίστας Γεώργιος Σεφέρης εμπνεύστηκε απο την Αρχαία Ασίνη και έγραψε το περίφημο ποιήμα <<Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΗΣ>>
Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους η Αρχαία Ασίνη της Αργολίδας ξαναχτίστηκε και ξαναποκτησε ζωή..Γύρω της κατασκευάστηκε τείχος στα ίχνη των προηγούμενων πολίτισμών.
Το 1922 ο Σουηδός Βασιλιας Γουσταύος με τους Αρχαιολόγους Axel Persson & Otto Frodin σε συνεργασία με την Σουηδική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, έκαναν ανασκαφές και αποκάλυψαν τον Μύθο της Ασίνης.
Βρέθηκαν πολύτιμα αγγεία, ξίφη, κοσμήματα και οικισμοί Πρωτοελλαδικής, Μεσοελλαδικής, Μυκηναικής, Γεωμετρικής, Αρχαικής και Ελληνιστικής Εποχής. Απέναντι ακριβώς από την Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης αποκαλύφθηκαν μυκηναικοί Τάφοι με αξιόλογους θυσαυρούς. Ανάμεσά τους βρέθηκε ένα πήλινο προσωπείο που αποδόθηκε στον Βασιλιά της Ασίνης και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.
Γύρω από την Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης βρίσκονται οργανωμένα παραδοσιακά καταλύματα όπως, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιος, διαμερίσματα, μπάνγκαλόους κ.α. καθώς και ταβέρνες και μπαράκια που σε ταξιδεύουν σε εκείνη την εποχή αναρωτώντας τον εαυτό σου.
Καστράκι
Σήμερα, υπάρχει μονοπάτι που μπορεί κανείς να επισκεφθεί αυτήν την ιστορική περιοχή όπως τόσοι τουρίστες από όλο τον κόσμο κάνουν εδώ και πολλά χρόνια! Το ξωκλήσι της Παναγιάς που καμαρώνει στο κέντρο της Ακρόπολης εκτελεί μυστήρια όπως γάμους, βαφτίσεις με θέα την παραλία Καστράκι, το κοσμοπολίτικο Τολό και το νησάκι Άγιοι Απόστολοι.
Δείτε επίσης: